Ruth Mariën (°1986) studeerde Taal- en Letterkunde en Culturele Studies aan de KULeuven en spitst zich al jaren toe op de ondersteuning van kunstenaars, artistiek en zakelijk/productioneel. Ze werkte als dramaturge onder meer samen met Annelies Van Hullebusch, de zussen Claes, WIThWIT vzw/Erki De Vries, Simon De Vos, Braakland/ZheBilding (nu Het nieuwstedelijk) en Benjamin Verdonck. Als dramaturge en zakelijk leider was ze jaren de rechterhand van Freek Mariën bij Het Kwartier. 

Daarnaast is Ruth erg bezig met talentontwikkeling, via het ontwikkelingsplatform DRIFT, Onderstroom (een project rond talentontwikkeling in Limburg), Open Doek e.a. Sinds januari 2022 is Ruth coördinator van d e t h e a t e r m a k e r.

In het seizoen 2020-2021 was Ruth dramaturge bij Een of andere Rus (ARSENAAL en Het Kwartier/Freek Mariën). Omwille van corona werd die voorstelling in maart 2021 slechts een keer via livestream aan het publiek getoond. In het seizoen 2022-2023 is er eindelijk de première met live publiek, een uitgebreide speelreeks in Mechelen en een tournee door Vlaanderen.