Lotte Heijtenis studeerde in 2007 af aan de toneelschool in Maastricht. Daarvoor behaalde ze een diploma Romaanse Talen, studeerde Mexicaanse literatuur in Mexico-Stad en volgde theaterstudies aan de Sorbonne in Parijs.

Als actrice was ze te zien in voorstellingen van verschillende gezelschappen waaronder Compagnie Lodewijk/Louis (Agatha), Theater Onderhetvel (Kamer en de Man, Hebben of zijn en Betrayal), Laika (Tot in de Woestijn, Suikerspin), KVS (Incendies, Le grand cirque) en ‘t Arsenaal (Belga, Winter en Verborgen Gezicht).

In 2014-2015 maakte ze samen met Pieter Genard Jawoord (naar Scènes uit een huwelijk van I. Bergman), een coproductie van LAZARUS en ’t Arsenaal.

Ze vertolkte hoofdrollen in de televisieseries Jes en Dubbelleven, in de film Zot van A, en gastrollen in o.a. Smaak van de Keyser, Vermist, Gevoel voor Tumor, The missing… 

Naast haar job als actrice doceert Lotte theater in KunstZ en de Kunsthumaniora, maakt ze deel uit van het recent opgerichte kunstenaarscollectief TROEP/TROUPE en is ze ook aan de slag als yogadocent en ademcoach.

Lotte maakt deel uit van de cast van Een of andere Rus. Omwille van corona werd die voorstelling in maart 2021 slechts een keer via livestream aan het publiek getoond. In het seizoen 2022-2023 is er eindelijk de première met live publiek, een uitgebreide speelreeks in Mechelen en een tournee door Vlaanderen.