Freek Mariën (°1988) is schrijver en theatermaker. Hij studeerde in 2012 met grote onderscheiding af als Master in het Drama aan KASK Gent. Tijdens zijn opleiding speelde hij mee in producties van o.m. hetpaleis en DE MAAN. Hij is artistiek leider, regisseur en schrijver bij Het Kwartier, voorheen bij De Nietjesfabriek. Daarmee maakte hij al heel wat jeugd- en volwassenenvoorstellingen met focus op een straffe tekst, een stevige inhoudelijke basis en een niet evidente vorm of thematiek. 

Hiernaast is hij gastdocent schrijven aan LUCA Drama en coacht hij verschillende voorstellingen (o.a. Ballet Dommage en Yinka Kuitenbrouwer) en studentenprojecten (RITCS, Conservatorium Antwerpen, LUCA). 

Zijn theaterteksten worden uitgegeven door de Nieuwe Toneelbibliotheek, Davidsfonds en Bebuquin. Zijn tekst The Wetsuitman werd vertaald naar het Engels en werd al opgepikt in New York en Londen.

Freek won o.a. de internationale Kaas & Kappesprijs 2012 en 2020, de Prijs voor de Letterkunde Oost-Vlaanderen 2014 en de Taalunie Toneelschrijfprijs (winnaar 2015, nominatie 2017 en 2019).

In het seizoen 2020-2021 creëerden ARSENAAL en Het Kwartier samen zijn tekst Een of andere Rus. Freek regisseerde deze voorstelling ook. Omwille van corona werd die voorstelling in maart 2021 slechts een keer via livestream aan het publiek getoond. In het seizoen 2022-2023 is er eindelijk de première met live publiek, een uitgebreide speelreeks in Mechelen en een tournee door Vlaanderen.

In het seizoen 2022-2023 creëren ARSENAAL en Het Kwartier/Mariën en von Winckelmann samen ook Freedom Club. Première op TAZ#2022, daarna in Mechelen en op reis.