Ralf Nonn (°1961) is een Duitse lichtontwerper. 

Hij studeerde in 1985 af aan The Bochum University (Duitsland) met een diploma in Mijnbouwkunde. Hij werkte één jaar als een mijningenieur in een kolenmijn in Duitsland. 

Van 1987 tot 1989 studeerde hij Dans in Essen. In 1989 verhuisde hij naar België en sloot zich aan bij Plan K (dat later Charleroi Danse werd) als danser. Hij is sindsdien nooit meer gestopt met dansen.

Ralf Nonn begon zijn carrière in 1996 als lichtregisseur voor het gezelschap Un Oeuf is Un Oeuf in Brussel. In 1997 werd hij freelance lichtontwerper. Hierna maakte hij ontwerpen voor onder meer Toneelgroep Amsterdam (N), Meg Stuart (VS) en voor KVS (B), Ultima Vez (B), Peeping Tom (B), Ballet Marseille (F), Ballet Lyon (F), Deepblue (N), Transquinquennal (B), David Byrne (VS), Sidi Larbi Cherkaoui (M) en Gregory Maqoma (ZA).

Hij werkte in verschillende andere landen zoals België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Zweden, Brazilië, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Slowakije, Noorwegen, Polen, Ierland, Portugal, China, enz. Hij ontwierp voor veel speciale evenementen in Brussel, Parijs, Wenen, New York, Keulen, Moskou... Het grootste evenement dat hij ontwierp was Les métamorphoses dat werd gepresenteerd voor 12.000 toeschouwers in het Louvre in Parijs.

Hij werkte ook aan tv-producties, films en videoclips zoals Blush, Hereafter, Fame, The Do, In Spite of Wishing and Wanting, Puur, Inasmuch enzovoort. Regisseurs waarmee hij werkte, zijn Meg Stuart, Wim Vandekeybus, Frédéric Flamand, Gabriela Carrizo, Franck Chartier, Mauro Paccagnella, Thierry Smith en Gilles Monnart.

Naast zijn werk als lichtontwerper runt hij zijn eigen werkplaats waar hij decorontwerpen bouwt voor theater en evenementen.

In het seizoen 2021-2022 werkte Ralf mee aan Vaderlandloos, een creatie van Jr.cE.sA.r, ARSENAAL en KVS. Deze productie werd in 2022 geselecteerd voor het TheaterFestival en is ook te zien op TAZ#2022. Daarna reist Vaderlandloos door Vlaanderen en Wallonië.

Producties van ​Ralf Nonn