Pieter Genard is sinds 1998 gediplomeerd als Meester in de Dramatische Kunst. Na meerdere jaren ervaring als acteur bij verschillende huizen zoals KVS, Antigone, hetpaleis, Action Malaise, Braakland/ZheBilding (nu Het nieuwstedelijk) werd hij steeds meer aangetrokken tot het makerschap. Voor het realiseren van zijn eerste romanbewerking (Aantekeningen uit het ondergrondse van Dostojevski) zocht hij aansluiting bij De Onderneming. Na de ontbinding van dat gezelschap werd hij stichtend lid van LAZARUS waar hij meewerkte aan het merendeel van de producties als maker en als speler. Bij Braakland/ZheBilding trad hij meermaals aan als acteur en schreef er de jeugdvoorstelling Vandenhond. Met Jawoord (naar Scènes uit een huwelijksleven van I. Bergman) werd de eerste verbinding gelegd tussen LAZARUS en ARSENAAL als coproducenten. Vervolgens werd hij een sturende kracht achter de fusie tussen het collectief en het huis. Met De wereld redden maakte hij een muziektheatervoorstelling samen met zijn broer Johannes Genard.

Hij speelde gastrollen in talloze Vlaamse TV-reeksen, hoofdrollen in de films Kassablanka van Guy Lee Thys en Ivan Boeckmans en Dagen zonder lief van Felix van Groeningen en hij was te zien in de Frans-Britse coproductie War of the Worlds van Canal + en Fox International.

In het seizoen 2022-2023 toert Pieter uitgebreid met de LAZARUS-productie Misdaad en Straf en is er eindelijk de première mét live publiek van Een of andere Rus (ARSENAAL en Het Kwartier/Freek Mariën). Deze productie werd al in voorjaar 2021 gemaakt maar omwille van corona was toen enkel een livestream mogelijk.

foto: Briek Lesage