De loopbaan van Peter Vermeersch (°1959) loopt niet meteen over de paden van de klassieke muziek. Hij genoot een opleiding als architect maar koos tenslotte voor een carrière als muzikant-componist. Tijdens en na zijn studies speelde hij klarinet en saxofoon in de groep Union, die performances deed en muziek speelde. Begin jaren ’80 kwam Union in contact met de theatergroep Radeis en leverde voor Echafaudages de muzikale ondersteuning. Josse De Pauw (uit Radeis) bracht Vermeersch in contact met de cineast Thierry De Mey. Deze, zelf een beginnend componist, vormde voor Vermeersch de stimulans om muziek te schrijven.

Daarnaast is er het grotere Flat Earth Society (opgericht in 1999, nu Flat Earth Society Orchestra), een vijftienkoppige bigband die zowel muziek uit de jaren ’30,  theatermuziek, eigen composities, bewerkingen van XLS-stukken, filmconcerten als samenwerkingen met internationale jazzmuzikanten brengt.

Als componist voelt Vermeersch zich zowel op klassieke, avant-garde als jazzpodia thuis. Hij schreef muziek voor het Arditti Quartet, Spectra Ensemble, Spiegel Quartet en Smith Quartet, maar deelde ook het podium met Jazzwork from Berlin, avant-garde gitarist Fred Frith en punkgroep The Simpletones. In 2003 werd Vermeersch door Gerard Mortier gevraagd om een werk te schrijven in het kader van de Ruhr Triënnale. Deze opera, Heliogabal, werd uitgevoerd door Flat Earth Society en wordt sindsdien regelmatig gespeeld. Twee jaar later trad Vermeersch op als curator van het tweejaarlijkse Time Festival, een zomerfestival voor elektronische muziek, hip hop en indie rock in Toronto. In 2014 componeerde hij Zwerk in opdracht van Ars Musica, voor het Orchestre Philharmonique Royal de Liège.

Tenslotte vermelden we ook dat Peter Vermeersch samen met Pierre Vervloesem intussen zijn sporen verdiend heeft als muziekproducer, onder meer van dEUS, Mad dog loose, Nancy, Think of one en L Santo. In 2001 trad Vermeersch naar voor als componist van filmmuziek met de soundtrack van de Nederlandse kinderfilm Minoes (Vincent Bal) en in 2009 componeerde hij de soundtrack voor My Queen Karo van Dorothée Van den Berghe. Peter Vermeersch was van 2004 tot 2006 de eerste stadscomponist van Gent.

FES zou samen met Koen De Graeve (LAZARUS) als auteur/acteur en Peter Vermeersch als componist in najaar 2020 de grote/grootse productie Orfeus maken en daarmee langs grote theaterzalen toeren. T.g.v. corona werden deze plannen tot begin 2023 uitgesteld. Wel kwamen er in het seizoen 2020-2021 bij ARSENAAL/LAZARUS drie avonden/jamsessies rond Orfeus, met Koen, Peter en enkele muzikanten. Eindelijk is er in het seizoen 2022-2023 de creatie en de première van Orfeus.