Kurt Smekens (°1967, Nairobi) is dramaturg voor theater en film.

In 1986 studeerde hij af aan het Sint-Jozefsinstituut in Waregem. Van 1987 tot 1991 volgde hij de opleiding theaterwetenschappen aan de UA (specialisatie dramaturgie theatercollectieven). In de jaren daarop volgden enkele stages, opleidingen en dramaturgie bij theater Het Klokhuis, de Zwarte Komedie, Fakkeltheater, Echt Antwaarps theater en De Internationale Nieuwe Scene.

In 1997 werkte Kurt mee als dramaturg aan de Vliegenier door de Vereeniging. Later volgde Othello bij de Roovers, Het Bewijs, De geverfde Vogel, en het Huwelijk door de Onderneming. Voor die laatste werkte hij van 2004 tot 2005 aan de Engelse en Franse dramaturgie/vertaling van The Notebook en The Proof in Schotland, Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Hongarije en USA. Van 2004-2005 werkte hij voor de productie Frustration Island van de Kakkewieten.

Kurt verzorgde ook al vaak de dramaturgie voor LAZARUS-producties, waaronder Wegens succes verlengd, Force Majeure, Tabula Rasa, En zo werd het toch nog gezelligOblomow, Zo goed alsIdealentrilogie, Niets is onmogelijk, Idioot, Stukken Van MensenMet argumenten kan je iedereen overtuigen, KaramazowAbsurde Held en Iemand moet het doen.

In 2021 was Kurt dramaturg voor de solovoorstelling van Günther Lesage Vroeger was de toekomst beter.