Joris Van den Brande studeerde in 2002 af aan het RITS in Brussel. Hij werkte o.a. met Action Malaise, BRONKS, KVS, theater Antigone, Studio Orka en hetpaleis. Na zijn afstuderen maakte hij met Jan Sobrie Zolderling dat geselecteerd werd voor het TheaterFestival in 2003. Hij is een vaak terugkerende gast bij BRONKS  met o.a. Everything you know is wrong, Miss Mie, Enkele reis, Sorry voor alles (samen met Joost Vandecasteele), Geef mijn hand terug (geselecteerd voor het TheaterFestival 2018) en Clash. In 2011 reist hij een paar keer naar Palestina voor de KVS-productie Keffyeh

Sinds de oprichting van LAZARUS is Joris kernlid en schreef en speelde hij in zowat elke voorstelling.

Joris werkt ook regelmatig samen met het Antwerp Symphony Orchestra waarvoor hij al meer dan 10 keer een KIDconcert heeft geschreven en gespeeld.

Hij speelde mee in de tv-reeks De Ridder, en gastrollen in o.a. Over Water en Generatie B.

In het seizoen 2016-2017 stapte Joris met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch en Koen De Graeve) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. Hij was te zien in Orde van de Dag, Oblomow, Wat is drinken? en Karamazow. In het seizoen 2017-2018 maakt LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd door leven en werk van Albert Camus. Deze voorstelling toert bijna 4 maanden door Vlaanderen. In het voorjaar van 2018 maakte Joris ook deel uit van de cast van Salon Secret, een voorstelling van LAZARUS, Hof van Eede en KOPERGIETERY. In het seizoen 2018-2019 speelde en maakte Joris met LAZARUS Rompslomp en Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis, een creatie van LAZARUS en Guy Cassiers. In voorjaar 2019 was Joris ook te gast met Geef mijn hand terug, een familievoorstelling die hij samen met Joris Hessels maakte voor BRONKS.

In najaar 2019 reisde hij opnieuw met Salon Secret door Vlaanderen. In voorjaar 2020 was hij in Mechelen opnieuw te gast met de BRONKS-familievoorstelling Clash, dit keer een samenwerking tussen Joris Van den Brande en Joost Vandecasteele. 

In het seizoen 2020-2021 creëerde en speelde hij samen met andere LAZARi en enkele gastspelers Stukken Van Mensen (LAZARUS) en maakte hij ook deel uit van de cast van Een of andere Rus (ARSENAAL en Het Kwartier/Freek Mariën), omwille van corona toen enkel een livestream, in het seizoen 2022-2023 eindelijk voor live publiek.

In het seizoen 2022-2023 creëert Joris samen met Freek Mariën en Carl von Winckelmann (Het Kwartier) Freedom Club. Première op TAZ#2022, daarna in Mechelen en op reis. Verder zal Joris bij ARSENAAL/LAZARUS ook dit seizoen bij Orde van de Dag opnieuw op de scène staan.

foto: Briek Lesage