Jan Bijvoet (°1966) studeerde af aan de Studio Herman Teirlinck. Van 2005 tot 2017 was hij een van de artistieke leiders van Theater Zuidpool waar hij ook speelde. Hij heeft ook enkele film- en televisierollen op zijn naam staan, evenals een aantal gastoptredens in televisieseries. Zo vertolkte hij 'JB' in Van vlees en bloed. Hij speelde ook in de films El abrazo de la serpiente, Ad fundum, The Broken Circle Breakdown, Borgman, D'Ardennen en De Patrick.

In 1991 stond Bijvoet voor het eerst met het NTGent op de planken in Jozef in Egypte. Met het NTGent speelde hij in onder andere Nachtelijk Symposium en Gruis. Dan stapte hij over naar TG Ceremonia van Eric De Volder. Bij de Blauwe Maandag Compagnie speelde hij in Voor het pensioen van Luk Perceval de oude tante Vera. Bij Het Toneelhuis stond hij sinds 1998 onder meer op de planken met Ivanov, L. King of Pain, Asem, De Jossen en Peer Gynt. Hij had op het theater een rol in de Zuidpoolproducties Siberië, Oorlog, Hooglied, Dus (een Heizeldrama), Nachtlied en Cockfish. In 2009 volgde kReon.

In 2007 werd hij genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten.

Bijvoet had gastrollen in De Kotmadam, Heterdaad, Recht op Recht, Flikken, Rupel, Witse en Kinderen van Dewindt. Hij speelde Leon Petrovna in vier afleveringen van de Britse televisieserie Peaky Blinders. Bijvoet speelde Sev Herzof in de Nederlandse misdaadserie FENIX uit 2018.

In het seizoen 2020-2021 coachte hij Günther Lesage (LAZARUS) bij zijn solovoorstelling Vroeger was de toekomst beter. In het seizoen 2022-2023 reist Günther opnieuw met deze voorstelling door Vlaanderen.