Els Dottermans (°1964) studeerde aan Studio Herman Teirlinck. Zij speelde bij Blauwe Maandagcompagnie onder andere in De MeeuwZomergastenWilde LeaJokoVrijen met Dieren en Ten Oorlog. Zij maakte de overstap naar Toneelhuis mee waar ze speelde in Marieslijk van Jan Decorte, BrandbakkesMamma MedeaPush Up 1-3 en Macbeth. Ze speelde ook geregeld bij De Tijd (Vier Zusters, Trilogie van het Weerzien).

Op het kleine scherm was ze te zien in onder andere Klein LondenKlein BerlijnMoeder waarom leven wij?KongoFlikkenRupelWitseOud België en Loslopend Wild. Op het filmdoek speelde ze in onder meer MeisjeDe Zaak Alzheimer, De KusDe Indringer en Dennis van Rita. Ze kreeg verschillende prijzen waaronder een Gouden Kalf als Beste Actrice voor haar televisierol in Beck, en de prijs als beste actrice op het Filmfestival van Sjanghai voor haar rol in Dennis van Rita.

In 2005 maakte Els haar NTGent-debuut met Platform en acteerde ze met Jan Decleir in Een totale Entführung. Ze werkte mee aan de productie Tien Geboden (deel 1 en 2), Kasimir en Karoline. Samen met Wim Opbrouck zong ze Ik val… Val in mijn armen en ze maakte met Was will das Weib nog een zangprogramma. Ze was te zien in Aida en speelde in Een bruid in de morgen.

In recentere jaren was Els onder andere te zien in De bittere tranen van Petra Von KantGod van de slachtingEen lolitaAUGUSTUS ergens op de vlakte, Revue RavageDe kersentuinLiefdeSneeuw, Poquelin IICompassie en Wie is bang.

In najaar 2017 ging Poquelin II in première, van STAN in coproductie met enkele partners/huizen zoals ARSENAAL/LAZARUS. Na een succesvolle tournee in Vlaanderen, wordt Poquelin II in het seizoen 2020-2021 ook nog in Brussel gespeeld en volgt een tournee door Frankrijk, Zwitserland en Canada.