Bart Van Gyseghem (°1976) volgde woord en drama aan de academie in Borgerhout. In masterclasses bij Dora Van der Groen en Piet Arfeuille bekwaamde hij zich verder in regisseren en acteren. Als theatermaker werkt(e) hij voor Theater Stap, KAAIMAN/de Warande, H30/CC Mechelen, Villa Basta, OPENDOEK en verschillende amateurgezelschappen.  

Vorig seizoen was hij als theatermaker erg actief binnen de stad Mechelen. Hij was er bedenker, bezieler en gastheer voor De Parade van Hier naar Ginder, waarin hij met 1700 mensen door de stad trok om de nieuwe bibliotheek te openen in Het Predikheren. In opdracht van en in samenwerking met ARSENAAL/LAZARUS opende hij met Een Kleine(re) Parade ook The Neverending Park in Museum Hof van Busleyden. Tussendoor schreef en speelde hij Sinterklaas en het Verloren Boek met de Gouden Letters voor Mechelen Kinderstad bij elkaar.  

Bij KAAIMAN/de Warande is hij sinds 2016 artistiek leider en zet hij lijnen uit voor een jongerentheaterbroedplaats. Hij coördineert een ploeg theatermakers die samen met 60 jongeren de grenzen van het theater opzoeken en onderzoeken. De samenwerking met Theater Stap leidde tot een inclusiewerking voor jongeren met een beperking. Jaarlijks toont KAAIMAN zich in Turnhout en soms daarbuiten. Hij zet het internationale maakproces Lieve Buren mee op poten, waarin 10 Vlaamse jongeren samen met 10 Nederlandse jongeren een voorstelling maken.  

Bij Theater Stap geeft hij mee het artistieke verhaal vorm. Hij creëerde er Het Spektakel van de Halven & de Helen dat nu rondtoert in binnen- en buitenland. Hij coachte en speelt er ook in de voorstelling Caféverschijnsels en begeleidt er workshops en theatertrainingen.  

Dit seizoen richt hij een nieuwe kunstenaarspraktijk op: bart van gyseghem⎮a sinnerman. Daarmee wil hij vanuit verbinding en reflectie artistieke producties ontwikkelen. De gulzige zondaar staat hierin centraal en zijn mededeling lijkt belangrijker dan zijn streven naar perfectie. De voorstellingen die hij maakt, zijn vaak contradictorisch, onaf, speels en wild. Niet in harmonie, zoals de wereld buiten de theatermuren. Verschillende kunstvormen komen samen in werk van bart van gyseghem⎮a sinnerman. Het is uitkijken naar de Eskimo, de Indiaan & het Huis en War of the Worlds die later in Mechelen te zien zullen zijn.   

Als overbuur steekt Van Gyseghem eindelijk de straat over om bij ARSENAAL/LAZARUS deel te komen uitmaken van The Life of Mechelen #4: op eigen benen/in de wereld.* (*en laat dat nu precies zijn waar en hoe Van Gyseghem in het theaterlandschap staat: vol in de wereld op wankele eigen benen).

www.theaterstap.be
www.kaaiman.org
www.asinnerman.be 


Producties van Bart Van Gyseghem