Barbara Raes werkte als programmator en artistiek leider van Kunstencentra BUDA en Vooruit. In september 2014 nam ze afscheid van de kunstensector en nam ze een jaar tijd om zich te herbronnen en te heroriënteren.  

In deze context volgde zij een opleiding als begeleider van afscheidsrituelen bij Green Fuse in Totnes (UK). Ze deed ook aanvullende workshops rond transitie en het vormgeven van het leven en de dood. Op die manier ontwikkelde ze zich tot een unieke verbinder tussen kunst-zorg-afscheid. 

Van 2015 tot 2018 was ze aan de slag als onderzoeker aan het KASK, School of Arts. Ze was gastcurator van Theater Aan Zee in 2018, waarvoor ze het rouwritueel Zon dag kind ontwikkelde. In 2019 cureerde ze samen met Colin Van Eeckhout (Amenra) het programma Amen & Beyond in Kunstencentrum Vooruit. Barbara Raes organiseerde U.Loss, een programma rond rituelen, de dood en verlies in Berlijn (HAU), Amsterdam (DAS), Antwerpen (deSingel) en Brussel (Kaaitheater). 

In januari 2016 richtte ze Beyond The Spoken op. In deze werkplaats voor niet-erkend verlies gaat ze zoveel mogelijk in op de nieuwe behoeftes van een veranderende samenleving, vanuit de overtuiging dat grote veranderingen in kleine stapjes gebeuren.

Voor de leden van The Life of Mechelen #5 Het Afscheid creëerde Barbara Raes in het seizoen 2021-2022 unieke rituelen, op maat gemaakt, vanuit een artistieke invalshoek, om zin te geven aan de erkende en niet-erkende overgangsmomenten in hun leven. Dit ritueel wordt in intieme kring uitgevoerd en gefilmd door Mirjam Devriendt. In het seizoen 2022-2023 is The Life #5 Het Afscheid te gast bij BUDA in Kortrijk.