Aminata Demba (°1987) is een Belgisch-Malinese actrice en presentatrice. Ze was de voorbije jaren te zien in de theatervoorstellingen Dis-moi wie ik ben (t,arsenaal/GEN2020 en KVS), Marieke Marieke (Het Zuidelijk Toneel), De moed om te doden (Toneelhuis), Futur Simple (beeldsmederij DE MAAN) en Konijn met pruimen (Laika). In 2019 en 2020 speelde Aminata mee in de NTGent-voorstelling Black, deel 1 van de trilogie The Sorrows of Belgium van Luk Perceval en Race (ARSENAAL), een regie van Johan Dehollander en Aurelie Di Marino.

In 2017 maakte ze samen met regisseur Leslie Verbeeck de documentaire Pelikaanstraat 20 waarin ze het thema migratie vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. Een korte versie van deze documentaire werd uitgezonden op Canvas. 

Daarnaast speelde ze ook verschillende gastrollen in televisieseries als Bergica (Adil El Arbi en Bilall Fallah), Gent West II (Bart Van Dael), De Twaalf (Wouter Bouvijn), Zie mij graag (Toom Slembrouck) en De Zonen van Van As (Thomas De Cock).

Naast spelen maakt Aminata ook zelf voorstellingen. Zo kwam in 2020 i.s.m Laika de voorstelling De binnenkamer van Binta tot leven, een tekst geschreven door Hanneke Paauwe. In het voorjaar van 2021 creëerde ze samen met actrice Aicha Cissé en regisseuse Frédérique Lecompte de voorstelling C.A.T.C.H(KVS). In het najaar van 2021 herneemt Aminata terug de repetities voor de productie Iemand moet het doen (nieuwe LAZARUS-creatie i.s.m. Robbin Rooze dat wegens Corona uitgesteld werd). Met deze drie producties zal ze in het seizoen 2021-2022 toeren in Vlaanderen en Brussel.