Naar elkaars levensverhalen luisteren, dat is dé manier om elkaar beter te leren kennen, begrijpen en waarderen. Daarom begonnen we in 2017 met The Life of Mechelen, een stadsproject waarin Mechelaars en hun verhalen de hoofdrol spelen. In verschillende afleveringen legden we de focus telkens op één levensfase. 

Afscheid is het onderwerp van het sluitstuk van deze reeks, de vijfde en dus laatste editie. Het leven is een aaneenschakeling van grote en kleine gebeurtenissen, van kantelmomenten, waarbij we als het ware steeds weer afscheid moeten nemen van iets of iemand, van wie we waren, waar we waren of met wie we samen waren. En net dat zijn we verleerd: het belang van afscheid nemen. 

Verwacht je deze keer aan iets bijzonders: met deze aflevering zetten we meer dan ooit in op de essentie van The Life of Mechelen, nl. ‘de ontmoeting’. We werken hiervoor samen met Barbara Raes, een unieke verbinder tussen kunst, zorg en afscheid die vanuit haar werkplaats Beyond the spoken rituelen creëert voor niet-erkend verlies. En met Mirjam Devriendt, fotografe en videoartieste die al met uiteenlopende dansers, muzikanten en theaterensembles samenwerkte, ook vaste fotografe van Berlinde De Bruyckere. Barbara Raes creëert voor de leden van The Life of Mechelen unieke rituelen, op maat gemaakt vanuit een artistieke invalshoek, om zin te geven aan de erkende en niet-erkende overgangsmomenten in hun leven. Dit ritueel wordt in intieme kring uitgevoerd en gefilmd door Mirjam Devriendt. Het publiek komt naar deze videobeelden kijken en kan nadien aansluiten bij een koffietafel, om in ongedwongen sfeer verder te praten. Iedereen die wil kan op een laagdrempelige en uitnodigende manier in dialoog gaan, vragen stellen en bij zichzelf te rade gaan: Waarvan of van wie neem ik afscheid…? 

vr 25 maart om 19u
za 26 + zo 27 maart om 15u
bij ARSENAAL/LAZARUS

---

Daarnaast is er ook een unieke overzichtsexpo van The Life #1, 2, 3 en 4.

De verhalen rond de volwassenheid (editie vier van The Life of Mechelen) zijn door corona helaas nooit tot bij een publiek geraakt en worden nu vertaald naar een tentoonstelling. Kunstenaar/regisseur Bart Van Gyseghem en fotograaf Hans Op de Beeck geven vorm aan een universum vol scènes en beelden van Mechelaars die nu eens twijfelend en voorzichtig, dan weer doortastend en vastberaden, met vallen en opstaan zoeken naar hun plek in de wereld. Tegelijk verzamelt Maey@RT op haar heel eigen manier sporen van alle voorbije afleveringen van The Life of Mechelen en wekken we in een videocompilatie de mooiste momenten van alle edities terug tot leven. Zo nemen we samen met The Lifers en met jou, de toeschouwer, feestelijk afscheid van The Life of Mechelen.

za 12 maart feestelijke opening om 14u 
t/m di 29 maart - openingsuren 

 • concept en regie voorstelling Willy Thomas, Sarah Eisa
 • creatie afscheidsrituelen en interviews Barbara Raes / Beyond the spoken
 • filmregie en beeld Mirjam Devriendt
 • montage Jasper Vanhalle, Loula Burnus, Arnoud Aerts, Robbin Rooze en Louis De Schrijver
 • soundtrack Ward Dhoore
 • zang Hannelore Primusz, Eline Primusz en Elena Peeters
 • ---
 • met Gwen Van Gworp, Gaby Van Asch, Ans De Bremme, Elyne Notenbaert, Dorothy Arts, Saïda Boutkabout, Yves-Marina Gnahoua, Anne Smits, Frank Mathay en Mieke Meskens
 • ---
 • samenwerking kunstenaars Joris van Oosterwijk (beeldend kunstenaar bij Frank), Hartwin Dhoore (accordeon bij Anne), Valentine Kempynck (creatie lijkwade bij Doro-thy), Jorunn Bauweraerts (lied bij Dorothy), Elena Peeters (lied bij Ans) en Hannelore Primusz (lied bij Elyne)
 • productie Melissa Van Dievel, Anna Lauryssen, Petra Daemen, Bert Vanlommel en Kathleen Melis
 • ---
 • affichebeeld Beeldzorg / Herman Houbrechts
 • foto's Raymond Mallentjer

Data en tickets