Een literaire en muzikale ode aan een sprankelende taal. 

Na een gedwongen pandemiepauze blaast de Mechelse vzw Cultural Bridges in Belgium (CBiB) i.s.m. het internationale literatuurhuis Passa Porta de Stemmencyclus nieuw leven in. Na Arabisch, Russisch en Turks zetten we de Poolse taal, literatuur en muziek op een piëdestal. 

Polen is een literaire grootmacht met liefst zes Nobelprijzen voor Literatuur. De hedendaagse scène is ongemeen rijk en meerstemmig. Veel moois om uit te kiezen dus. Het programma van Poolse Stemmen is nog in ontwikkeling, maar de reeds bevestigde namen laten een grand cru verhopen.

Van schrijver Jakub Małecki (°1982) verscheen in 2020 Roest. De roman werd genomineerd voor diverse literaire prijzen, waaronder de Angelusprijs en de Nike-literatuurprijs 2017. In Polen geldt Malecki als een van de topschrijvers van de jongere generatie.

De in Brussel wonende romancière, toneelschrijfster en columniste Grazyna Plebanek (°1967) schreef de bestsellerromans Girls from Portofino en Illegal Liaisons. Andere titels van deze auteur zijn Box of Stilettos, A Girl Called Przystupa, The Boxer en de bundel literaire essays Robbermaid's Daughters. Haar meest recente werk Bruksela is nog niet vertaald. Plebanek is een scherp observator van haar gastland en maar ook van haar thuisstad Brussel.

Journaliste en schrijfster Maja Wolny (°1976), vlot Nederlandstalig na een lang verblijf in België, publiceerde vier romans waaronder Zwarte Bladeren en De Boekenmoordenaar die lovend werden onthaald. In haar historische romans gaat ze antisemitisme en andere duistere kantjes van de recente Poolse geschiedenis niet uit de weg.

(Poolse) Stemmen blijft een rigoureus tweetalig concept. De auteurs lezen voor in het Pools terwijl de vertaling wordt geprojecteerd. Na hun voordracht gaan ze in gesprek met de Belgisch-Poolse schrijfster en filosofe Alicja Gescinska. De tweetalige presentatie is in handen van Ryszard Turbiasz, acteur bij LAZARUS. Het programma wordt verlucht met optredens van Poolse muzikanten. In de bar serveren we Poolse specialiteiten.

---

bij ARSENAAL/LAZARUS
zo 11 dec, 15-18u
tickets via ARSENAAL/LAZARUS, boekhandel De Zondvloed in Mechelen
en online via facebook.com/CBiB.be

Poolse Stemmen wordt een tweedaags evenement. Zaterdag 10 december modereert Alicja Gescinska in stadsbibliotheek Het Predikheren een debat over literatuur en vrijheid in Polen. Voor meer info, inhoudelijk en praktisch, volg ons (en ook CBiB en Passa Porta) via site, e-brief en sociale media.

  • een organisatie van Cultural Bridges in Belgium (CBiB) i.s.m. Passa Porta en ARSENAAL/LAZARUS
  • ---
  • gasten Jakub Małecki, Grazyna Plebanek, Maja Wolny en Alicja Gescinska
  • ---
  • duur 180 min

Data en tickets

zo 11.12.22 | 15:00
ARSENAAL/LAZARUS Mechelen