Kunnen de media hun opdracht waarmaken? Wat is de realiteit van nieuws, van redacties en van de algoritmes die bemiddelen tussen feit, journalist en publiek? Hoe bepaalt het nieuws onze kijk op de wereld, hoe voedt het onze verbeelding, wat doet het met onze burgerzin en creativiteit? Met die vragen gaat ARSENAAL/LAZARUS een jaar lang aan de slag. Met artistieke producties en verdiepende debatten. Want het recht om te weten en de plicht om te berichten hangen samen met de kwaliteit van ons (samen)leven.

Deze debatavonden maken ook deel uit van een onderzoek voor de voorstelling 21.02.2021 - De wereld in één dag, één dag in de wereld door theatermaker Nico Boon.

---

De eerste debatavond met als uitgangspunt ‘Wie bepaalt wat nieuws is?’ organiseerden we op dinsdag 30 maart (door corona via livestream). Met gasten Seada Nourhussen (Oneworld.nl), Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad) en een bijdrage vanuit Zuid-Afrika van Angela Quintal (Committee to Protect Journalists). En met Lisette Ma Neza als breaking art afsluiter.

---

Debatavond #2 - De waarheid, niets dan de waarheid?
di 12 oktober om 20u15

Over nepnieuws, kritische media, postmoderne twijfel en de complotten die onthuld moeten worden. Maar ook over de zoektocht naar feiten, ongemakkelijke waarheden en manieren om aanwezige kennis of waarheid tot bij een groot publiek te krijgen.

Brecht Castel, factchecker bij Knack.be, helpt ons feit van nep te onderscheiden. Hij toont hoe moeilijk dat kan zijn, maar biedt ook eerste hulp bij feitentwijfel. In samenwerking met de studenten journalistiek van de Thomas More Hogeschool presenteert hij ‘de Grote Waar of Vals quiz’.

Centrale gasten voor deze avond zijn twee journalisten die elk achter ongemakkelijke waarheden aangaan. Dat levert niet altijd applaus op van op alle banken, maar wel veel inzicht en democratische weerbaarheid. Hind Fraihi (freelance voor o.a. De Tijd) is wellicht de journalist met de langste staat van dienst in het onderzoek naar radicalisering en gewelddadig extremisme: eerst in Molenbeek, onlangs over rechts extremisme (Achter het schild van extreemrechts, samen met fotograaf Bas Bogaerts, uitgegeven bij Pelckmans). Jaap Tielbeke (De Groene Asterdammer) schreef veel bijdragen over klimaat in het algemeen en de desinformatiecampagnes van pseudosceptici in het bijzonder. Hij is ook de auteur van Een beter milieu begint niet bij jezelf, een oefening om klimaatkennis en -beleid aan elkaar te koppelen.

Dat nepnieuws geen lokaal fenomeen van een klein gewest aan de Noordzee is, weten we allemaal. Om de internationale dimensie ook toe te voegen, praten we via videolink met Marton Gergely van het Hongaarse politieke weekblad HVG. Hij deed o.a. onderzoek naar staatspropaganda via Facebook.  

De avond wordt afgesloten met breaking artLisette Ma Neza wrapt en slamt samen met Neil Akenzua alle informatie van de avond samen in kant-en-klare poëzie.  

Ander tickettarief dan standaard ticketprijzen: 7 euro / 3 euro (-26 jaar).

---

Debatavond #3 - Wat heb je aan de feiten als de verbanden verborgen blijven?
do 3 februari om 20u15

‘Snelheid is vaak onze grootste vijand’, zei de Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Een debat over het belang van nieuws moet dus ook gaan over trage journalistiek, het belang van geschiedenis en analyses, de aantrekkingskracht van scoren en prijzen jagen, de ingewikkelde relatie tussen lezer en journalist…
Meer info en namen van gasten volgen later. 


Ander tickettarief dan standaard ticketprijzen: 7 euro / 3 euro (-26 jaar).

---


  • een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS, i.s.m. Gie Goris en Thomas More hogeschool
  • ---
  • beeld Laura Joukes

Data en tickets